сряда, 13 юли 2011 г.

Бъдеще възможно

Представяли ли сте си бъдещето. Предполагам всеки го е правил, как отивате на работа, какво ще ядете... дори някои стигат по далеч в плановете си за бъедщето-университет, кариера, семейство(в какъвто и да било ред). Но замисляли ли сте се как новите технологии променят живота ни и как това се отразява на ежедневните ни навици? Ежеднивните ни навици са ясни, това са нещата, които ни поддържат живи. Започвайки от хигиенни навици, хранителни, културни, порив за самоактулизация(не е задължително да ги има при всеки) и прочее. Определено всекидневието на средно статистическия съвременен човек се различава от това на нашите родители и предишни поколения. Това е един напълно нормален технически-еволюционен процес, но някои хора не успяват да догонят тренда и така започват да "изостават" от живота.
Животът на хората, които са "в крак" с технологиите, напръв поглед е подреден във времето и доста по-лесен... Вече можем да подържаме врзъка със всички 234 фейсбук приятели, по всяко едно време; можем да сваляме сериите си на любимия ни сериал, без изобщо да се нала да гледаме телевизия; можем да имаме вечеря за 15 минути без изобщо да знаем как да готвим... Животът ни като цяло е прекрасен и по-лесен благодарение на новите технологии.
Ноооо сега си представете как би могъл да се промени животът ни в близките 10 години. Тук не включвам графата от хора, които дори и не се опитват да са следват тренда на съвремения живот. Експоненциалното развитие на новите технологии ще промени експоненциално и живота ни. Представете си, че вече никога няма да ви се налага да влизате в "истински" магазин и не, защото ще можете да си поръчате всичко онлайн, а защоото всичко ще можете да си го "свалите" от интернет и да го разпечатете на своя 3D принтер. Хранителните ни навици ще бъдат сведени до приемане на една капсула, която съдържа 100% от дневната препоръчителна доза. Забавлението ни вкъщи ще бъде гледане на ND холограмни образи, които са повече от реалистични. Трезвият ми разум наистина не може да си представи, какъв ще бъде естетвеният начин за придвижване, но аз силно стискам палци за телепорт или поне летящи килимчета. Но стига битовизми, нека да говорим за най-ценното нещо здравето. Да навярно вечният живот, няма да бъде химера и част от хората ще могат да си позволят. Но тук аз виждам една сериозна заплаха! Ако всичките ни органи могат да бъдат заменяни с едно щракване на мишката, какво ще стане с мозъка ни. Звучи ми доста страшно да живея в перфектно здраво тяло и да имам прогресираща склероза или паркинсон... Надявам се наистина медицината да напредне в борбата с бича на безсмъртието - менталните проблеми.
И едид реалистичен поглед над нещата: "Кой ще може да си позволи съвременния живот?" Законът за разпространение на иновациите е базиран на това, че самите иновации се създават от 2-3% от масата хора. Следват 6-8 % от масата, който следят иновациите и веднага се сдобиват с тях веднага щом успееят. Следват 20% от масата хора, които са хората, които могат да приемат иновациите, защото вече могат да си го позволят. След като този процент от хора е достигнат вече имаме критична маса от хора и самият продукт вече не е иновация, а нещо , което средноститистическите 50% от масата могат да използват и смятат за необходимост. След това следват други 10%, които просто използват мобилни телефони, защото такива с шайба вече не се произвеждат. В дъното стоят едни 10% , които никога не се адаптират към новите неща, те са твърде сраснали с начина си на живот, за да търсят промяна. Така, обозримото бъдеще, навярно ще бъде достъпно първоначално за най-богатите и властните, след това за най-умните и адаптивните и в най-накрая и простолюдието ще може да си позволи екскурзия до луната за уикенда.
Как всеки един от нас ще посрещне бъдещето зависи изцяло от къде се виждате в гаусовото разпределение на иновациите. Пожелавам късмет на всеки по пътя му към безсмъртието и гледането на най-уникалните ND холограми :)

/>