вторник, 29 март 2011 г.

WAT или мобилност с цел печалба

Чували ли сте от родители си истории, от време на социалистическото им младини, за бригади. Ако не сте, основното съдържание на тези истории е експлотирайки труда им , държавата да прибере плод-зеленчука от полето, а основното , което родителите ви придобиват от една такава бригада, е fun-a от извън аграрните занимания. Времената се променят и 20+ години по-късно , нашето поколение има възможност без проблем да пропътува няколко хиляди километра през океана, и на воля да се труди сезонно. Участието в най-новите бригади е абсолютно доброволно, промотира се като опознаване на чужда култура, а фън-а надминава и най-яките преживявания от тези на родителските бригади. Така миналото лято аз също изживях това приключение, наречено бригада. Само за протокола , терминът бригада ми е малко социалистическа отживелица и затова в по-горното изречение , посочих ъпгреднатото значение на думата, но все пак думата е същата- бригада. Това, което аз получих от бригадата, мога да го систематизирам в следния ред.
Б - богат опит в работа на нещо , което , никога няма и да си помисля да работя в БГ. Бачкането като dishwasher , kitchen stewart, wait staff and so on далеч не е нещо, което бихте правили за развлечение през лятната ваканция. Но след като сте изминали разтояние на цена няколко стотин евро,явно трябва да има смисъл, трябва да можете да си отговите на въпросите "Защо?" "Как?" " Какво?". Все пак не сме в ерата на социализма , а вие съвсем доброволно и целенасочено си работите тази работа. Ето и моите отговори на "Защо?" "Как?" " Какво?" го правих.
Р- развлеченито , фъна. Ето това е отговора на въпроса Защо? Помислете си да работите работа , която само утайките във филмите и чернокожите джамайканци работят. Сигурно не виждате на първо четене фъна, но все пак като се замислите , че тези хора са си избрали това да правят от безизходица и ниска образованост , а вие инженерната физичка/в моя случай/ сте там само за малко и това не е кариерата ви... След като си направите тази равносметка, виждате , че на др също им е зле , ама вие сте по-добре :). Колкото и на сериозно да вземете ситуацията , нищо не губите, просто правите нещо, което е Различно и определено не напрягащо,ментално- Релаксиращо.
И - интересно. Да се запознаете с една нова култура, един нов манталитет и един нов континент, е висша форма на интерес. Аз се будех повечето дни с мисълта , че нещо ново и интересно ще ми се случи. Запознаваш се с нови и интересни хора... Направо сте един Колумб , направо вие сте Колумб-на миячите на чинии. Това се надявам да отговаря изчерпателно на въпроса "Как?", еми мн просто - интересно.
Г - готино. Какви са ви емоциите, които придобих - готини. Какво беше отношението на американците , към мен екзотичната българка - готино. С какви хора си прекарах лятото - готини, а не редовните киселяци. Какви спомени ми останаха-готини.
А - адско. Адското , чували ли сте този епитет , но не в значение , което се свързва с ада , а в значение на силнен, голям. Всичко в Америка за мен беше Адско. За мен това е страната на: адските коли- пикапите, които са изключителни грозни и не икономични ; адските бъргъри - които във лачение ресторанти се сервират за обяд и вечеря; адски усмихнатите хора, но това е относително , защото все пак идвам от БГ; адски ниските цени на горивата- на половина на БГ. Не знам нали на психолигично ниво имат да компенсират нещо американците , но всичко при тях е създадено да бъде адски big . Big mac , Big STUPIDITY ... всичко е адски биг.
Д - дебилно... дебело. Тук смятам , че думите говорят сами за себе си
А - американска мечта. Наистина съществува :)
Ако се чудите to БРИГАДА or not to БРИГАДА, изборът е изцяло ваш , но моето мнение е to БРИГАДА , затова това лято пак ще си бригадирствам :)

/>

Няма коментари:

Публикуване на коментар