неделя, 3 април 2011 г.

Какво е НЛП (Нервоно Лингвистично Програмиране)

Невролингвистичното програмиране (или НЛП) е модел за междуличностно общуване и подход използван в Психотерапията, създаден от Ричард Бендлър и лингвистът Джон Гриндър през 1970 г. Начинанието се основава на изучаване на езика, общуването и по-специално личностните промени.Според някой, NLP все още е само съвкупност от техники и стратегии за подобряване на комуникацията и личното влияние, отколкото единен модел или теория. НЛП също може да бъде описано като прагматично прилагане на техники за хипноза и вкарване в транс. Бендлър и Гриндър са изследвали множество хипнотисти, преди да систематизират своите теории за навлизането в транса на субекта, преди променянето му.

НЛП се изучава от милиони хора по света от най-различни сфери като управлението, продажбите, маркетинга, връзките с обществеността, образованието, терапията, взаимоотношенията между половете, армията, политиката, специалните служби, спорта, както и от хора занимаващи се с личностно израстване и развитие.

Невро - означава, че нашите преживявания и мисли намират и физиологично отражение в жестовете, движенията на тялото, очите, главата, дишането, интонацията, скоростта, силата, тоналността на речта ни. И като ги наблюдаваме и променяме, можем да оказваме влияние върху нашите субективни преживявания.

Лингвистично - подчертава, че нашите вътрешни преживявания намират израз в езика, с който говорим. Като изменяме начина, по който разговаряме, ние можем да изменяме както собствените субективни преживявания, така и чувствата и реакциите на другите хора.

Програмиране - означава, че можем да променяме и насочваме собствените си мисли и поведение, както и това на другите хора, в желаната от нас посока така, както компютърът бива програмиран да върши определени неща.

/>

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, първо да ви се представя - казвам се Милен Петров НЛП терапевт във Варна. Много се радвам, когато намирам статии за НЛП във интернет, защото колкото повече хора пишат, толкова повече хора ще разберат за възможностите на НЛП. Бърза промяна в начина на мислене и възможността да преодолеем всички проблеми. Защото тези проблеми на се нищо друго освен грешни мисловни модели. А промяната на мисловните моделите е лесна с НЛП.

    ОтговорИзтриване