събота, 9 април 2011 г.

Пости на бира



Днес попаднах на стия в cnn , в която се казва , че американецът J. Wilson изкарва пълните християнски пости само и единствено консумирайки бира. Нещо повече днес 31-я ден от бирения му пост и му остават още 16 дни. Самият J. Wilson е бира блогър, което ще рече, че работата и животът му са свързани изцяло с пиенето бира. Ей това се казва да работиш, това , което обичаш.Идеята му за тази проверка идва от религиозна традиция от ХVІІ век, според която немски монаси са прекарвали сакралния период, предхождащ Великден, само на специална тежка бира, описвана в хрониките като „течен хляб".

След кратко проучване в интернет стигнах до някои интересни факти за храненето с бира.





Както е известно, количеството енергия, необходимо за повишаването на температурата на 1 грам вода с 1 градус по Целзий е 1 калория.Следователно, ако изпием литър бира с температура 4 градуса по Целзий, нашият организъм ще изразходи определено количество енергия, за да загрее бирата до нормалната си температура.Това количество се определя като 1000 грама Х (37°С – 4°С) = 1000 Х 33 = 33 000 калории.Ако отчетем, че енергетичната стойност на самия литър бира е около 10 000 калории, то получаваме 23 000 калории загуба на енергия, или чисто слабеене, което може да се приравни към 45 минутен бърз крос.Студена бира или бягане – решавате вие! Написаното до тук е известно като бирената теорема , но аз я подлагам на "леко" съмнение :)


Самият mr Wilson пие по четири бири на ден, разбирасе след внимателно проучване на марките. Явно той е живо доказатество на теоремата - който пие бира не умира. Още за бирата можете да намерите в статията ми Beer.







/>

Няма коментари:

Публикуване на коментар