неделя, 10 април 2011 г.

Защо слушам чалга

Чалгата, наричана още поп фолк, турбо фолк или етно поп (на македонски: Чалгија, на сръбски: Турбофолк, на румънски: Manele), е термин, обозначаващ субкултура в България и Македония в края на 90-те години на 20 век, която съчетава заедно български, арабски, турски, гръцки и ромски мелодии, както и мотиви от фламенко. Характерни за него са повтарящите се музикални и танцови ритми, а начинът на танцуване се нарича кючек.
По форма поп фолкът (съкратено от „популярен фолк“, според някои критици „поп и фолк“, като еклектична стилова смесица) се родее с балканско-ориенталската етно музика. В музикознанието стилът е известен под името „етно поп“[1][2]. Думата чалга произлиза от турската дума çalgı— свирня, музика.Етимологическото значение на думата „чалга“ отправя към популярната развлекателна музика от времето на Османската империя и Българското Възраждане, изпълнявана от етнически или смесени инструментални състави, наричани „чалгии“[3]. Този процес е резултат на градския начин на живот — смяна на патриархалния обществен модел с новата градска култура. Тези малки оркестри добиват широка популярност с участията си в разнородни тържества — от сватби до събори. Репертоарът им е подчертано еклектичен — балканска фолклорна музика,градски песни, популярни европейски миниатюри (мазурки, полки, валсове и др.). Въпреки, че някои чалга-изпълнители не могат да четат ноти, те могат да свирят по памет. Основният момент в тези изпълнения е импровизацията.[3]
По времето на социализма (1944—1989) в България на основата на естетическите нормите на марксистко-ленинската изкуствоведска критика този жанр е забранен. Започва развитието си с появата на Хисарския поп, популярен още през 80-те години на 20. век.
Аз така и не разбирам какъв е основният проблем на анти-чалгата хората, Да не би да са били отритнати от обществото с твърде "интелектуалната" си насоченост. Или пък имат проблем с чалга текстовете. Не коментирам масата от текстове, но искам да ви кажа, че има революционни тексотве, Ще цитирам някои рефрени. Азис и Глория - "Не сме безгрешни, но сме истински, Обичаме и тези дето ни нападат. Защото имаме добри души, дупи , които могат всички да прощават.". Сори , ама това е текст, които те надъхва да бъдеш позитивен. Да се обърнеш с нова надежда към живота и да повярваш в добротата на хората. Някак си не откивам простотията тук?!А какво ще кажете за текстовете, които директно проникват в душата ви и ви карат да се замислите за екзистенциалните неща като :Любов, Изневяра, Семейни ценности... Хайде всеки е бил докосван по един или друг начин от чалгата!!! Не разбирам само вместо да се борим срещу т.н. чалг култура, защо не бъдем по-критични към творчеството на изпълнителите. Защо не заложим на истинските ценности и те да бъдат основен лайт мовитв в чалга творчеството. Така чрез музиката на народа ще постигнем едно личностно израстване на нацията и ще я хипнотизираме. Хипнозаата ще я пречисти и ще я направи по-извисена. Така всички ще маааме едни духовни гюбеци, всички ще бъдем поп-улярно ориентирани. И ако бъда не разбрана, то вие ще бъдете моята болна рана.... Ще чакам цели бели нощи с отворени очи... Някои да се сети, че хората трябва да се обединяват, а не разделят!!!

/>

1 коментар:

  1. Единствения ми проблем с чалгата е насилственото и слушане. Рабирай, че като си слушам музиката на слушалките, не искам да чувам и чалгата на девойката от съседния блок ... най-малкото аз не я принуждавам да слуша моята музика. Изключае това, всеки има право да слуша и гледа, каквото си иска.

    ОтговорИзтриване