петък, 1 април 2011 г.

Beer

Бирата е най-старата и най-консумирана алкохолна напитка в света, третата по консумация след водата и чая. Получава се от ферментацията и преваряването на нишесте, получено от зърнени култури- малцов ечемик, пшеница, царевица, ориз. Бирата се ароматизира с хмел, които придава горчивина и действа като природен консервант.
Основната съствавка на бирата е алкохолът, така че здравните му ефекти се отнасят и за нея. Една бира се равнява на около 60 мл водка като съдържание на алкохол. Умереното консумиране на бира , намалява риска от сърдечни заболявания, диабет и високо кръвно. В 500 мл бира има около 200 калории.
Най-големите пазари на бира са Китай, САЩ, Германия, Русия и Бразилия.Класацията за най-голяма употреба на глава на население води Чехия-161,2 л. В зависимост от технологията на производство и региона, бирата се разделя в различни видове.
Бирата е популярно питие във всички класи на обществото, но особено популярна е сред хората посветени на точните науки. Един интересен факт - "наградата на позора" за 2002 отива при д-р Арнд Лейки, професор по физика в Мюнхенския университет. Той намира експоненциален закон, който обяснява разпада на пяната бира. Законът му е на базата на модела за полуразпада на радиокативните вещества. Периодът на полу разпад на бирената пяна е в зависимост от температурата и възрастта на бирата :)
Наздраве и не забравяйте, който пие бира не умира !!! За причудливия америкаски журналист, решил да пости с бира можете да пчочете тук.

/>

2 коментара:

  1. Благодаря за информацията!!! Сайта е много хубав - ще си го запиша.

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти,
    радвам се, че ти хареса , твоя блог също е много интересен :)

    ОтговорИзтриване