неделя, 3 април 2011 г.

Известни хора с биполярно разстройство

Биполярно афективно разстройство (понякога наричано с остарялото си име манийно-депресивна психоза или циклофрения) е заболяване от групата на т.нар. афективни разстройства и е класифицирано като психично заболяване, психично отклонение, което се характеризира най-вече с промяна в настроенията. Епизоди на депресия и меланхолия са последвани от периоди на еуфория. Именно това състояние психиатрите наричат мания. Тези епизоди са циклични, но между тях може да има периоди от време без никакви признаци на заболяването.

Доказано е, че хора с циклотимни и депресивни личностови черти са с по-голям риск за биполярно разстройство. Въпреки това причините за това състояние все още не са изяснени. Съществуват няколко теории, но нито една от тях не е потвърдена с достатъчна научна достоверност. Съществува теория, че болестта е генетично обусловена. Въпреки опитите и задълбочените анализи обаче, засега нито едно психично заболяване не може да се свърже с определен ген.[8] Съществува генетична предразположеност, защото статистиката сочи, че докато биполярното разстройство засяга около 1% от населението, неговата честота в някои семейства варира между 9% и 18%. [9] Заболеваемостта е около 10 на 100000 за мъжете и 15 на 100000 за жените, което означава, че в град от 250000 души ще има по около 30 нови случая всяка година. Втората теория е доста непопулярна в психологията и психиатрията и свързва биполярното разстройство с начина на хранене и някои видове диети. Трета популярна теория го обяснява с нарушение на ендокринния баланс и на водно-електролитния обмен.

Въпреки фактите за клиничнита картина на заболяването някои психлози твърдят , че част от гениите на нашето съвремие имат точно такава диахноза. Много автори и поети се смята, че са страдали от биполярно разстройство. Ханс Кристиан Андерсън, Чарлз Дикенс, Уилям Фокнър, Ърнест Хемингуей, Едгар АлънПо, Робърт Луис Стивънсън, Марк Твен, и Вирджиния Улф са известни писатели, които са биполярно разстройство. Лорд Байрон, Ралф Уолдо Емерсън, ДжонКийтс, Силвия Плат и са поети, които са страдали от маниакална депресия.

Винсент Ван Гог и Едвард Мунк са известни художници, които са биполярно разстройство. Лудвиг ван Бетовен и Робърт Шуман са известни композитори, които са страдали върховете и спадовете на биполярно разстройство. МузикантиДжими Хендрикс, Аксел Роуз, Къртни Лав, Ози Озбърн, Стивън Пейдж, Том Шолц,Скот Уейланд, както и Джим Морисън живее с това условие. Уинстън Чърчил, Бенджамин Франклин, Александър Хамилтън и са исторически личности, които сесмята, че са страдали от някаква форма на биполярно разстройство. ПатрикКенеди страда от биполярно разстройство.


Флорънс Найтингейл живее със симптомите на биполярно разстройство. ИсакНютон, Лудвиг Болцман, и Емил Публикувай са математици, които са биполярно разстройство. Атлети Франк Бруно, Крис Каньон, Нийл Ленън, Джими Piersall от биполярно разстройство.
Луди или гении .... Всеки един от нас решава каква диагноза да постави на тези хора !!!


/>

1 коментар:

  1. >"Съществуват няколко теории, но нито една от тях не е потвърдена с достатъчна научна достоверност."

    Т.е. са хипотези, а не теории :)
    За да стане една хипотеза теория, трябва, поне за определен период от време да се потвърждава (почти) напълно от наблюденията.

    ОтговорИзтриване